Sosiale boformer for de eldre
Som Pensjonistpartiet har understreket i tidligere innlegg, er det avgjørende at vi både bygger flere sykehjemsplasser og omsorgsboliger. I tillegg må vi fokusere på utviklingen av sosiale boformer, som kan gi eldre et trygt og meningsfylt liv i fellesskap. Mange eldre ønsker å bo i et miljø som minner om det de er vant til, der hverdagslivet kan fortsette så normalt som mulig. Sosiale boformer er alternative boligkonsepter der fellesskap og samhandling mellom beboerne står i sentrum. Her bor mennesker sammen i et miljø som er spesielt tilrettelagt for å fremme sosial kontakt, gjensidig støtte og fellesskap.
Denne boligformen kan være spesielt gunstig for eldre som ønsker å bo sammen med andre, oppleve sosialt samvær, trygghet og få nødvendig støtte i hverdagen. Noen vanlige former for sosiale boformer inkluderer:
- Kollektivbolig: En boligform hvor beboerne har egne private enheter, men deler fellesarealer som kjøkken, stue, hage, og andre fasiliteter. Hensikten er å skape et fellesskap hvor beboerne hjelper hverandre og deltar i fellesaktiviteter.
- Generasjonsboliger: Boliger der flere generasjoner bor sammen, enten i samme husholdning eller i nærliggende boliger, men med en tilrettelegging som fremmer samhandling mellom generasjonene. Dette kan bidra til gjensidig støtte, hvor for eksempel yngre beboere hjelper eldre med praktiske oppgaver, mens eldre bidrar med erfaring og kunnskap.
- Seniorboliger: Boliger spesielt designet for eldre, hvor det legges til rette for et sosialt fellesskap gjennom fellesaktiviteter, delte fasiliteter, og et miljø som fremmer kontakt mellom beboerne.
- Bofellesskap: En boligform der flere personer bor sammen i en bolig, enten med egne rom eller leiligheter, men deler fellesområder som kjøkken og oppholdsrom. Dette kan være et godt alternativ for eldre som ønsker å bo sammen med andre og ha et støttende nettverk rundt seg.
Disse boformene kan bidra til å redusere ensomhet, fremme sosialt samvær og gi beboerne en følelse av trygghet og tilhørighet, samtidig som de tilpasses den enkeltes behov og ønsker.
Forpliktende samarbeid
Statlig finansieringsordninger gjennom Husbanken hvor muligheten til både eie og leie kan være et av flere alternativ.
Videre må det etableres et forpliktende samarbeid mellom det offentlige og private aktører, hvor private aktører/ideelle organisasjoner kan tilby helse- og omsorgstjenester som et supplement til, og i samarbeid med kommunen. Statlig finansiering og klare retningslinjer må være på plass for å sikre kvalitet, tilgjengelighet og likeverdige rammevilkår.
Realiser verdighetsgarantien
Hvis vi ikke handler nå, vil vi snart stå overfor en bølge av behov for helse- og omsorgstjenester som vi ikke er forberedt på å møte. Forskriften om en verdig eldreomsorg, kjent som verdighetsgarantien, er ment å sikre en verdig og trygg alderdom, men er i dag dessverre kun en teoretisk visjon. Pensjonistpartiet vil gjøre denne forskriften til mer enn bare ord på papir. Vi må realisere en verdighetsgaranti som vi kan være stolte av, som en rik velferdsstat.
I Norge er vi opptatt av rettferdighet og likeverd. Dette må også gjelde for eldreomsorgen.
Alderdom eksisterer ikke
Til slutt er det verdt å reflektere over hvordan vi ser på alderdom. Et sitat fra Simone de Beauvoir: «Alderdommen eksisterer ikke. Det finnes mennesker som er mindre unge enn andre, det er det hele.» Dette er noe alle, uansett alder, bør tenke på når vi diskuterer eldreomsorg.
Pensjonistpartiet Vestfold
Per Hermann Aune, fylkesleder
Emil Sandåg, styremedlem